Inspectorii sanitari veterinari vor lucra în permanență, atât în perioada sărbătorilor pascale catolice, cât și a celor ortodoxe. Consumatorii vor avea la dispoziție un număr de telefon în fiecare circumscripție sanitară veterinară, unde pot semnala nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț atrage atenția că sacrificarea mieilor se face numai în unități de abatorizare autorizate, precum și în locuri special amenajate temporar. În această perioadă, autoritățile locale pot solicita aviz sanitar veterinar numai dacă locurile respective respectă toate normele de igienă. Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate.
“Pentru a nu fi păcăliți consumatorii, precizăm că oaia are incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burete gingival, dentiția incisivă lipsind. Profesioniștii din domeniul sacrificări mieilor lasă atașat capului urechile, cu vârful nejupuit. Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită. Ouăle proaspete prezintă coajă cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi, la care coaja este lucioasă și netedă. Producătorii care vând lapte crud direct către consumatori în piețe trebuie să dețină fișe de săănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele. Comercializarea directă în piețe a brânzeturilor se va face numai în ambalaje de desfacere de unică folosință”, a declarat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț.
Inspectorii sanitari veterinari vor lucra în permanență, atât în perioada sărbătorilor pascale catolice, cât și a celor ortodoxe. Consumatorii vor avea la dispoziție un număr de telefon