Oraşul din inima Transilvaniei a fost cel mai puţin marcat de recesiune în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor caselor.
Dintre toate centrele urbane analizate, Cluj-Napoca este singurul care a consemnat, în ultimii cinci ani, un declin mai mic de 30%. Preţurile pe acest segment s-au diminuat cu 28,7% între februarie 2008 şi februarie 2013. Preţul mediu cerut la ora actuală de către proprietari este de 941 de euro pe metru pătrat, faţă de valoarea de 1.320 de euro valabilă la începutul lui 2008.
Clujul a consemnat, totodată, şi cea mai mică rată de ieftinire la case şi vile pe parcursul anului trecut: scăderea de 0,7%, de la un nivel de 948 de euro pe metru pătrat, a fost aproape insesizabilă.
Recesiunea a lovit din plin întreaga piaţă rezidenţială din România, inclusiv segmentul de case şi vile. Preţul pentru acest tip de proprietăţi a coborât sub 1.000 euro/mp în aproape toate marile oraşe ale ţării, cu excepţia capitalei. Spre deosebire de segmentul apartamentelor, unde în ultimii cinci ani au avut loc scăderi şi de peste 50% la nivel de oraş, ieftinirile consemnate pe segmentul case-vile au fost ceva mai temperate.
Imobiliare.ro a prezentat topul celor mai mari scăderi de preţ pe acest segment. Analiza a luat în calcul preţurile medii solicitate pentru casele şi vilele din cinci mari oraşe ale ţării, în trei momente-cheie: februarie 2008, februarie 2012 şi februarie 2013. Portalul are 600.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.