De ce sau, mai bine spus, pentru ce plătim asigurări medicale, dacă în spitale nu ţi se asigura decât “cazarea”, pastilele şi tratamentele trebuind să ţi le cumperi singur? O întrebare care, cu siguranţă, şi-au pus-o mulţi romani care au avut de-a face cu sistemul medical. Un avocat din Timişoara a reuşit să demonstreze, legal, că asigurarea de sănătate nu este obligatorie!
Romanii plătesc, în prezent, 10,7 la sută din venituri drept contribuţie către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Banii sunt reţinuţi automat de angajator, iar cei care sunt liber profesionişti trebuie să îi vireze singuri la CASS.
Toată lumea ştie că această contribuţie este obligatorie. De aceşti bani ar trebui, teoretic, să primim asistenta medicală atunci când avem nevoie.
În realitate, însă, nu se întâmplă deloc aşa. Oricine a ajuns într-un spital ştie că, încă de la internare, i se pune în vedere că trebuie să îşi cumpere tratamentul medical, de la banalele aspirine la medicamentele complexe, medicii şi asistentele invocând faptul că “este criză şi nu avem fonduri să cumpărăm”.
Un avocat din Timişoara, Florin Kovacs, a reuşit, în premieră naţională, să demonstreze că nu este obligatoriu să plăteşti asigurări medicale la stat. După ce, timp de 10 ani, nu a plătit niciun ban către CASS, autorităţile i-au trimis o notă de plată de aproape 20.000 euro, în baza unui contract semnat anterior.
Kovacs a refuzat să plătească şi a dat statul în judecată, iar Curtea de Apel Cluj şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis: niciun roman nu este obligat să încheie un contract cu Casa de Asigurări.
Am plătit taxele atâţia ani, iar când am avut nevoie de ajutorul statului, mi s-au închis toate usile-n nas – Florin Kovacs, avocat
“Cei de la Casa de Sănătate au considerat că pentru cinci ani le datorez 80.000 de lei. Eu am dovada