Băncile au anunţat Banca Naţioanlă a României că, în cursul dimineţii de joi, s-au înregistrat cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Acesta le transmite clienţilor cu economii de sub 100.000 de euro că nu au motive să acţioneze în acest sens.
"Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineţii am primit ştiri că unii au început să-şi scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a arătat că 100.000 de euro, suma garantată pentru un deponent la o bancă, reprezintă o sumă mare pentru o ţară ca România.
"Avem garantată această sumă. Avem inclusiv mişcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcţionează, cu distribuirea ulterioară la ghişee", a continuat Isărescu.
În cazul băncilor cu capital cipriot, Isărescu a arătat că activele acestora reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, sunt integral garantate.
A doua bancă din Cipru prezentă în România, Bank of Cyprus, deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc.
Vicepreşedintele Raiffeisen Bank James Stewart a declarat joi că unii clienţi de la bănci mici din România, printre care bănci cipriote şi elene, au mutat în ultimele 10 zile depozitele la instituţii de credit mai mari, considerându-le mai sigure.
Isărescu a mai spus că Banca Naţională a României va solicita băncilor să publice în ofertele privind produsele de economisire unde sunt garantate depozitele constituite, pentru a evita eventuale neclarităţi ulterioare.
"Vom discuta în Consiliul de Administraţie, vă spun în avans, şi vom introduce un regulament, în care f