Academia Română a ales prin vot secret, în cadrul Adunării generale de joi, un nou membru titular - scriitorul şi criticul Nicolae Manolescu -, patru membri corespondenţi, printre care Ileana Mălăncioiu, şi un membru de onoare în străinătate, George Banu, informează forul cultural şi ştiinţific.
Astfel, Nicolae Manolescu, care, din 1997, are statutul de membru corespondent al Academiei Române, a fost ales joi membru titular în cadrul Secţiei de filologie şi literatură. Tot în adunarea generală de joi au fost aleşi membri corespondenţi ai Academiei Ileana (Elena) Mălăncioiu (Secţia de filologie şi literatură), Neculai A. Ursu (Secţia de filologie şi literatură), profesorul Wilhelm Dancă (Secţia de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie) şi Mircia Dimitrescu (Secţia de arte arhitectură şi audiovizual). Calitatea de membru de onoare în străinătate a primit-o George Banu (Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual).
Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, pe 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea, este critic şi istoric literar, cronicar literar şi profesor universitar. A activat şi ca politician după Revoluţia din 1989. El este, de asemenea, ambasador al României la UNESCO şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), pentru al doilea mandat, care expiră în noiembrie 2013.Manolescu este considerat unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Printre lucrările sale reprezentative se numără "Arca lui Noe. Eseu despre romanul românesc", "Istoria critică a literaturii române", "Sadoveanu sau utopia cărţii" şi "Lecturi infidele", eseuri de critică şi istorie literară - debutul său editorial. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.
Ileana Mălăncioiu s-a născut în 1940 şi a absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti, unde a făcut şi un doctorat. A lucrat în televiziune, în domeniul editoria