Acţiunile producătorului şi distribuitorului de produse chimice Chimopar Bucureşti au fost suspendate de la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti după ce administratorul judiciar al societăţii a decis convocarea Adunării Generale a Acţionarilor în vederea aprobarii situaţiei financiare pe 2012.
Convocarea acţionarilor se face pentru 29 aprilie. Chimopar a intrat în insolvenţă la propria cerere în septembrie 2012, cu UniCredit Ţiriac Bank printre principalii creditori, conform dosarului de la Tribunalul Bucureşti. Banca a acordat societăţii un credit de 3,97 mil. euro în 2007.
Interesant este că în 2011, compania controlată de libanezul Jaffal Imad a încasat 18 mil. euro din vânzarea celui mai mare teren din Bucureşti, în suprafaţă de circa 35 ha, localizat pe platforma Policolor. Totuşi, firma cipriotă Maveco Holdings, care a cumpărat terenul, este înscrisă pe lista creditorilor Chimopar.
Una dintre cele mai vechi fabrici din industria chimică românească s-a transformat treptat într-o afacere imobiliară după privatizarea sa în 1999, moment în care avea 900 de angajaţi. După vânzarea terenului către Maveco Holdings, a cărei acţionari nu sunt cunoscuţi, Chimopar mai avea doar 65 de angajaţi. În 2011, cifra de afaceri a companiei era de 1,6 mil. euro şi avea pierderi de 1,4 mil. euro, la datorii de 5,4 mil. euro.
Terenul Chimopar a fost scos la vânzare încă din perioada de vârf a bulei imobiliare şi a avut şi peţitori. În 2007, Jafco Holding anunţa că intenţionează să dezvolte, în parteneriat cu un consorţiu de bănci internaţionale, un proiect comercial estimat la 150 mil. euro pe o suprafaţă de 26 ha din platforma Chimopar. Un an mai târziu, acţionarii fabricii au respins vânzarea a doar 7,2 ha din teren către compania franceză Vinci, care ar fi urmat să dezvolte un parc de retail din care producătorul de subs