Medicii, în general, aprobă decizia Ministerului Sănătăţii (MS) de a include pacienţii cu epilepsie într-o bază de date pentru serviciul 112, dar o parte dintre ei susţin că acest fapt ar putea reprezenta o discriminare faţă de alte afecţiuni.
Reprezentanţii MS au luat o decizie cu sprijinul Asociaţiei pentru Dravet şi alte epilepsii rare, prin care persoanele care suferă de epilepsie vor fi înscrise în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112, astfel încât la solicitarea ambulanţei să fie trimisă o maşină echipată cu aparatură de terapie intensivă.
„Orice bază de date pentru orice tip de patologie este binevenită“, a afirmat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medicul coordonator SMURD Iaşi, director medical al Spitalului „Sf. Spiridon“.
Deşi o astfel de bază de date este binevenită şi nu poate decât să le ofere o şansă în plus acestor pacienţi, unii medici sunt de părere că realizarea unei baze de date doar pentru epileptici poate fi considerată o discriminare.
„Este foarte bine să fie creeată o astfel de bază de date pentru Urgenţe, dar nu doar pentru cei care suferă de epilepsie, nu este suficient. Sunt multe boli care necesită o atenţie sporită în caz de urgenţă, boli precum cele cardiovasculare, afecţiuni psihice grave etc. Trecerea într-un astfel de registru doar a bolnavilor de epilepsie ar putea fi considerată o discriminare faţă de alte afecţiuni“, a declarat dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie.
Epilepsia este o boală a sistemului nervos central, caracterizată prin crize, accese convulsive intermitente, însoţite de pierderea cunoştinţei, de halucinaţii şi de alte tulburări psihice. Accesele epileptice ar fi produse de o descărcare simultană a fluxului nervos la nivelul unor grupe de neuroni din creier. Această diagnoză a fost pusă cu ajutorul ajutorul electroencefalogramei. Tratamentul epilepsiei con