Înşelăciunile prin telefon comise de deţinuţi au căpătat o amploare incredibilă şi s-au perfecţionat de la o zi la alta, anunţă Poliţia Română. Un singur puşcăriaş a ajuns să trimită, de pe telefonul mobil, peste 500 de mesaje pe oră, pentru a racola noi victime, spun poliţiştii. Deţinerea unui telefon mobil este interzisă în închisorile din România.
Numai în Capitală, la sfârşitul lunii octombrie 2012 se aflau în lucru peste 130 de dosare care aveau ca obiect înşelăciuni prin telefon comise de către deţinuţi, fără a fi luate în calcul, la momentul respectiv, dosarele deja soluţionate.
"Este o infracţiune care prosperă pe fondul faptului că foarte mulţi deţinuţi dispun de telefoane mobile. Ca exemplu, numai noi am găsit, la o percheziţie, 15 telefoane într-o singură celulă", spune inspectorul principal Marinel Iordănescu, de la Serviciul Judiciar al Poliţiei Capitalei.
Potrivit lui Iordănescu, înşelăciunile prin telefon vizează, în principal, persoane în vârstă, care pot fi determinate să-şi dea toate economiile pentru a putea intra în posesia unor premii fictive de ordinul zecilor de mii de euro.
Iordănescu a explicat că deţinuţii preferau iniţial să sune la întâmplare, pe numere din reţeaua Romtelecom, pornind de la premisa că majoritatea celor care au acasă telefonie fixă sunt persoane vârstnice.
În acest mod a fost înşelată o femeie în vârstă de 80 de ani, care în aprilie anul trecut a venit la Poliţia Capitalei şi s-a plâns că a rămas fără peste 9.000 de lei ca urmare a unei escrocherii.
Femeia a povestit că, după ce soţul ei, veteran de război, a murit, nu a avut bani să-l îngroape, astfel că l-a incinerat. Ulterior, femeia a vândut un teren agricol cu 7.000 de lei şi a strâns din pensie alţi 2.000 de lei, bani pe care intenţiona să-i folosească pentru a-şi înmormânta bărbatul.
Înainte de înmormântare, femeia a f