Singurul muzeu cu acest profil din ţară va fi supus unor ample lucrări de consolidare şi restaurare prin care vor fi refăcute finisajele şi decoraţiunile originale. Valoarea proiectului este de peste 8 milioane de lei, majoritatea fonduri europene
Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiesti este unic în reţeaua muzeală din România prin tematica expusă. Înfiinţat în anul 1963 de profesorul Nicolae Simache (1905-1972) ilustrează prin colecţiile sale, evoluţia mijloacelor de măsurare a timpului.
Expoziţia de bază a muzeului prezintă o succesiune cronologică a celor mai cunoscute tipuri de indicatoare de timp şi de ceasuri: cadrane solare, clepsidra, nisiparniţe, ceasuri de mobilier, de şemineu, de perete, de buzunar şi de călătorie.
Cele mai vechi ceasuri din colecţie sunt cele de tip astronomic datând din anii 1544 şi 1562, creaţii ale orologierilor Jakob Acustodia (Olanda) şi respectiv Jeremias Metzker din Augsburg.
Remarcabilă în cadrul Muzeului Ceasului din Ploieşti este şi existenţa unui număr semnificativ de ceasuri de personalităţi culturale şi politice, româneşti şi străine - ceasurile care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, lui Mihail Kogălniceanu, regilor Carol I şi Mihai I, ţarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae, generalului Alexandru Averescu, istoricului Nicolae Iorga, diplomatului Nicolae Titulescu, poetului Vasile Alecsandri sau pictorului Theodor Aman.
Aproximativ 4.000 de piese sunt cuprinse în colecţia muzeului, multe dintre ele neexpuse din lipsă de spaţiu.
Clădirea s-a degradat
Clădirea în care funcţionează Muzeul Ceasului, din 1971 este un monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea (1890), care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu.
Casa păstrează, în linii generale, arhitectura şi decoraţiunile originale, în stil romantic, iniţialele p