În Cipru a fost încălcat principiul fundamental al libertății deplasării capitalurilor, la fel de important ca și cel al deplasării persoanelor și bunurilor.
Cecurile interzise; retrageri de maximum 300 euro pe zi (după ce vreme de doua saptamâni fuseseră limitate la 100); transferuri spre străinătate permise doar sub 5000 de euro pe luna; călători care nu pot avea la ei mai mult de 3000 de euro: Ciprul este o economie în stare de asediu.
Chiar dacă ziua de joi, 28 martie, ziua in care bancile cipriote s-au redeschis pentru câteva ore, s-a petrecut fără incidente, in prezența polițiștilor si a multor vigili privați, ea a adus un lucru fără precedent: în Cipru a fost încălcat principiul fundamental al libertatii deplasarii capitalurilor, principiu prezent in Tratatul Uniunii Europene si la fel de important ca și cel al deplasării persoanelor si bunurilor.
În cursul dimineții, Comisia de la Bruxelles a dat un comunicat prin care incearca sa justifice acest fapt fara precedent, dînd asigurări ca blocarea miscarii capitalurilor e temporară, justificată de gravitatea situației si ca ea nu se va repeta în alte părți.
E probabil ca asta nu va calma neincrederea celor care își plasaseră banii in Cipru si care se tem acum de o reacție in lanț afectand alte locuri, precum Luxembourgul, sau chiar Monaco, deși e vorba de un teritoriu neaflat sub jurisdictie europeană.
Pentru moment, doar Londra pare a se mai bucura de încredere, cel puțin pentru mulți din rușii care își plasaseră fondurile in Cipru. Se estimează ca doua treimi din cele 69 de miliarde de euro depuse in Cipru sînt deținute de străini, in special de ruși.
Multe fonduri s-au scurs deja afara din Cipru in ultimele zile, estimate de Reuters la între 4 si 6 miliarde, fonduri transferate in special prin sucursale ale băncilor cipriote aflate in Anglia sau