Scenariile de mai jos au rolul de a sintetiza ce a fost scris pe Sociollogica apropo de prezidentiale, precum si observatii pe care nu le-am prezentat niciodata ca atare. Ele nu reprezinta predictii, ci avertismente - rute virtuale. Realitatea se va incadra probabil intre doua din aceste scenarii, scrie Barbu Mateescu, pe blogul lui Sociollogica.
Cifrele din scenarii nu sunt scrise la intamplare.
Scenariul A. Absalom (castigator: Crin Antonescu). USL nu se rupe iar PPDD sufera masiv datorita inchiderii OTV. Prin forta imprejurarilor, partidele din ARD se regrupeaza sub alt nume, unul deja rezervat. In numele prudentei, Traian Basescu evita o divizare inutila si il sustine pe principalul oponent al lui Crin Antonescu. Candidatul USL, superior in planul organizarii si consultantei, ocupa locul unu in ambele tururi de scrutin. Absenteismul este covarsitor.
Turul 1:
Crin Antonescu (USL) 61%Mihai Razvan Ungureanu (ADA) 23%Dan Diaconescu (PPDD) 9%Altii: restul.
Turul 2 (aici explic de ce va fi un tur doi, chiar si in asemenea circumstante):
Crin Antonescu (USL) 69%MRU (ADA) 31%Scenariul B. Baccarat (invingator: numele sau nu este vehiculat public in clipa de fata). Traian Basescu si Miscarea Populara propun un candidat acceptabil atat pentru electoratul presedintelui in functie cat si pentru segmente importante din structurile PSD, PDL si poate chiar PNL. Oficial vorbind, USL nu se rupe. Din motive diferite, leadership-ul PDL si FC nu sustin planul presedintelui si colaboreaza in turul unu, democrat-liberalii intrand oficial in ADA.
Turul 1:
Crin Antonescu (oficial vorbind: USL) 38%Domnul X (oficial vorbind: Miscarea Populara sau independent) 35%MRU (ADA+PDL) 11%Dan Diaconescu (PPDD) 9%Altii: restul.Turul 2 (PNL/Crin Antonescu si jumatate din PDL contra tuturor. Declaratiile lui Dan Diaconescu devin o miza imp