Situaţie fără precedent în administraţia locală din România! Azi, consilierii locali din Turda l-au votat pentru a treia oară, consecutiv, pe social-democratul Cristian Matei în postura de preşedinte de şedinţă al Consiliului Local, după o "alianţă" surpriză, creată ad-hoc din consilierii PSD, PDL şi UDMR!
Legea 215/2001, a administraţiei publice locale, cu modificările ulterioare, precizează foarte clar:
Art. 37. (1) Dupa declararea ca legal constituit consiliul local alege dintre membrii sai, prin votul deschis al majoritatii consilierilor in functie, un presedinte de sedinta, pe o perioada de cel mult 3 luni, care va conduce sedintele consiliului si va semna hotararile adoptate de acesta.
Practic, Cristian Matei a fost ales acum să fie preşedinte de şedinţă în al treilea ciclu consecutiv de câte 3 luni, urmând să ajungă la o perioadă de 9 luni în care a fost preşedinte de şedinţă!
Surprinzător, azi el a reuşit să-şi păstreze funcţia, care este mai mult un orgoliu personal, nefiind remunerat suplimentar pentru asta, la propunerea doctorului în Drept Administrativ - Nicolae Roş (care ar fi trebuit să aibă cunoştinţă de art. 37 al Legii 215/2001) şi cu sprijinul consilierilor PDL şi UDMR! Asta pentru că cele 3 voturi ale consilierilor PSD ar fi fost insuficiente pentru ca Cristian Matei să conducă şedinţele Consiliului Local în continuare, în condiţiile în care consilierii PPDD, PNL şi PC s-au abţinut de la vot.
Unele voci deja s-au apucat să vorbească pe la colţuri de "înţelegerile" pe care Cristian Matei le-ar fi făcut cu primarul Tudor Ştefănie, liderul PDL Turda. Pe de altă parte, unii îşi pun întrebarea dacă nu cumva hotărârile Consiliului Local, adoptate în perioada de mandat de preşedinte fără acoperire legală, nu sunt nule, în condiţiile în care tocmai preşedintele de şedinţă este cel care le contrasemnează.
@N_