Doar nouă autorităţi publice locale din Gorj au contractat împrumutul la Trezorerie pentru stingerea arieratelor. Astăzi este ultima zi în care primăriile mai pot solicita acest sprijin. Cele care nu vor reuşi să-şi reducă datoriile mai vechi de 90 de zile cu 85%, nu vor mai putea efectua plăţi decât din bugetul propriu.
Până în prezent autorităţile publice locale care au solicitat un împrumut la Trezorerie pentru stingerea arieratelor şi cărora le-a şi fost acceptată finanţarea sunt: Târgu Jiu, Rovinari, Drăguţeşti, Roşia de Amaradia şi Vladimir. Acestea au primit o sumă totală de 7,6 milioane lei. Alte patru localităţi au contractat împrumutul în sumă totală ce circa un milion lei şi aşteaptă finanţarea. “Un număr de nouă unităţi administrative teritoriale au solicitat împrumutul de la Ministerul Finanţelor Publice. Solicitările care sunt în lucru sunt de la Arcani - pentru un împrumut de 100.000 lei, Bărbăteşti-150.000, Cruşeţ - 371.000 şi Bâlteni - 540.000. Noi am avut şedinţe cu primarii şi le-am explicat despre acest mecanism, încă de la apariţia acestei ordonanţe”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorierul şef al Trezoreriei Gorj.
La Bolboşi, arierate reduse cu 85%
Una dintre localităţile unde au existat probleme majore în ceea ce priveşte arieratele este Bolboşi. În luna ianuarie, primăria nu a dispus de bani nici măcar pentru a plăti angajaţii din unitate. Salvarea a venit de la Consiliul Judeţean Gorj, care a acordat bani pentru ca autorităţile locale din Bolboşi să achite din datoriile vechi. “Banii de la Consiliul Judeţean au fost mană cerească pentru noi, am primit 770.000, am achitat arieratele raportate la 31 ianuarie cu 85% şi de la 1 aprilie venim cu un alt set de arierate. Acum mai avem datorii de vreo 330.000 pentru reabilitarea şcolilor şi pietruire de drumuri”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul din Bolboşi.
Ultima zi