Printr-o decizie care ar trebui să le dea de gândit reprezentanţilor Statului român, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, la începutul acestei săptămâni, ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de timişoreni, victime ale Revoluţiei din Decembrie 1989. Timişorenii au fost sprijiniţi în demersul lor de către “Asociaţia 21 Decembrie 1989” şi preşedintele ei, Teodor Mărieş.
Finalitatea unei anchete deschise în 1990
Reclamanţii care vor beneficia de despăgubirile stabilite de către CEDO sunt victime sau moştenitori ai acestora, care au avut de suferit în urma represiunii armate a demonstraţiilor începute în Timişoara în seara de 16 Decembrie 1989, împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu.
Demersul CEDO reprezintă finalitatea unei anchete iniţiate în ianuarie 1990, de către Tribunalul Militar Timişoara. Toţi reclamanţii din cauza înregistrată la CEDO au fost identificaţi în cursul acestei anchete ca victime ale represiunii.
Printr-un rechizitoriu întocmit în 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis în judecată pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, aceştia fiind inculpaţi ca principali responsabili de organizarea represiunii armate faţă de demonstraţiile anticomuniste de la Timişoara. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare pentru omor şi tentativă de omor privind organizarea şi coordonarea represiunii de la Timişoara. Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamaţii să plătească în solidar cu Ministerul Apărării despăgubiri, sume ce au fost achitate.
Cazul în care s-a pronunţat CEDO la începutul acestei săptămâni este similar celui referitor la dosarul “Şandru şi ceilalţi” în care, în 8 decembrie 2009, Curtea de la Strasbourg a avut competenţa de a stabili dacă s-a