Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat joi că în cazul lui Daniel Morar nu poate fi vorba de incompatibilitate, întrucât mandatul de judecător CC ar începe abia pe 8 iunie la data depunerii jurământului.
Oana Schmidt Hăineală a afirmat la ieşirea din sediul instituţiei, după ce a fost întrebată dacă Daniel Morar este în incompatibilitate cu funcţia deţinută la Parchetul General şi calitatea de membru desemnat la Curtea Constituţională, că „Începerea mandatului la Curtea Constituţională nu este data decretului prezidenţial sau a hotărârilor Senatului sau Camerei Deputaţior, ci data depunerii jurământului, respectiv 8 iunie 2013″. Preşedintele CSM a precizat pentru mediafax, că articolul 69 din Legea 47 şi articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 prevăd că judecătorii şi procurorii care sunt numiţi judecători la Curtea Constituţională îşi pot relua postul de magistrat la încetarea mandatului de judecător la CC.
Hăineală a adăugat că este vorba de o suspendare “sui generis” din calitatea de magistrat, dar aceasta se produce după începerea mandatului la Curtea Constituţională, în cazul lui Daniel Morar fiind vorba de 8 iunie. Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională, pe locurile unor judecători ale căror mandate expiră în luna iunie. Morar a fost numit în 25 martie de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani. Tot atunci, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a prelungit cu şase luni mandatul lui Daniel Morar de prim-adjunct al procurorului general al României, care expira la 2 aprilie.
Premierul i-a mulţumit, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, Monei Pivniceru pentru activitatea ca ministru al Justiţiei, amintind că în urma şedinţei ea va demisiona din această funcţie, pentru