200 de persoane, majoritatea elevi şi studenţi, au sărbătorit, miercuri, 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a avut loc la data de 27 martie 1918. La miting au participat şi studenţi basarabeni din Craiova, cea mai folosită sintagmă a participanţilor la marşul de la Balş fiind „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti”.
Grupurile de participanţi s-au reunit, la ora 17.00, pe platoul Casei Tineretului din oraşul de pe Olteţ, după ce acelaşi eveniment s-a derulat şi la Craiova. Dacă în Bănie au participat numai 80 de persoane, Balşul a fost la înălţime, având în vedere cei 200 de inşi care au mărşăluit pe străzi în ciuda ninsorii care a continuat să cadă pe toată perioada întâlnirii. Balşul a fost traversat, la pas, iar odată ajunşi la Monumentul Eroilor, cei prezenţi s-au oprit şi au jucat o horă. Reprezentanţii jandarmeriei şi cei ai poliţiei au monitorizat îndeaproape evenimentul, care s-a încheiat fără incidente. Evenimentul a fost organizat de către asociaţiile oltene „Salvaţi Identitatea Satului” şi „Renaştem Împreună”, membre ale Platformei Civice
„Acţiunea 2012”. „Considerăm că este o datorie de onoare a generaţiilor noastre să cinstească evenimentul crucial de la 27 martie 1918. Nu există un fenomen mai înălţător în toată istoria milenară a Basarabiei decât actul revenirii, în anul 1918, a mult pătimitei jumătăţi estice a moşiei Muşatinilor la străvechea matcă românească, după anexarea ei tâlhărească de către Rusia ţaristă în anul 1812”, a declarat Viorel Călugăru, preşedintele asociaţiei „Salvaţi Identitatea Satului“.
Solidaritate pentru Sabina
Participanţii la eveniment au purtat câte o banderolă tricoloră, în semn de solidaritate cu eleva Sabina Elena, din Covasna, care a fost ameninţată cu moartea atunci când a venit la şcoală cu o bentiţă tricoloră pe cap.
„Participanţii la eve