Scris de Cristian Horgoș - Academicianul Ioan-Aurel Pop, prorectorul Şipoş şi alţi universitari au lăcrimat evocându-l pe Barbu Stefanescu.
La Capela Facultăţii de Teologie s-a oficiat miercuri slujba de pomenire a regretatului Barbu Ştefănescu, fost prorector şi şef al Şcolii Doctorale a Universităţii din Oradea (UO). Apoi, circa 200 de studenţi, cadre didactice, colegi muzeografi, istorici şi oficialităţi, inclusiv deputatul Szabo Odon şi preşedintele Consiliului Judeţean – Cornel Popa, au umplut Sala Cataloagelor din Biblioteca Universităţii pentru a fi martori la evocările din cadrul evenimentului „In Memoriam Barbu Ştefănescu”.
În deschidere rectorul gazdă, Constantin Bungău, a amintit că „ziua de 19 februarie a fost una deosebit de tristă” pentru mediul academic orădean, dar a încercat să insufle sentimentul că ziua de ieri, a comemorării, e şi „un moment înălţător, de omagiere a domnului Ştefănescu şi a realizărilor sale frumoase”. Ca atare, rectorul a îndemnat „să ne amintim cu plăcere de domnia sa, chiar dacă nu mai este printre noi”. Observând că „a plecat prea repede dintre noi” şi punctându-i principalele repere din cariera profesională, rectorul Bungău s-a întrebat retoric: „Ce bilanţ ar fi fost dacă l-am fi auzit peste 25 de ani?”. Diriguitorul Universităţii Oradea a mai apreciat că Barbu Ştefănescu „a făcut performanţă în istorie şi a intrat în istoria Universităţii Oradea”. Drept pentru care Bungău a asigurat că universitarii orădeni nu îi vor uita personalitatea ci vor încerca „să o aşeze şi să o respecte aşa cum orice Universitatea îşi respectă marile valori”.„S-a dus printre pâini”
Ca istoric de profesie, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj Napoca, acad. Ioan-Aurel Pop, s-a emoţionat vădit încă de la primele cuvinte.
„Sunt legat de Universitatea din Oradea prin multe fire. Vin ca prieten al dvs. Şi vin ca prieten al l