Olanda a surclasat aseară România și a fost încântătoare, mai ales când a atacat. Dar despre tactica lui Victor Piţurcă sunt liberi să vorbească oamenii îndreptăţiţi, „Petrică, dă pe gesepe!”. Noi, arădenii, am revăzut două nume mari ale trecutului readuse în prim-plan pentru câteva clipe, cu ocazia meciului. Cele două cotidiane importante de sport din România au vorbit, pe tărâm batav, tocmai cu cei doi căpitani de echipă din UTA – Feyenoord 1970! Ovidiu Ioanițoaia a publicat mărturiile unei întâlniri cu Mircea Petescu în Gazetă, iar Costin Negraru a vorbit cu Rinus Israel, legendarul apărător al lui Feyenoord de atunci.
Mircea Petescu s-a stabilit în Olanda în anii 70, acolo și-a încheiat cariera de jucător și a început-o pe cea de antrenor. Din bornele de acolo se distinge Sparta Rotterdam, acolo unde l-a descoperit pe Danny Blind ori Adri van Tiggelen și a antrenat doi selecționeri ai Portocalei Mecanice, pe Pim Verbeek și pe Luis van Gaal, cel aflat pe banca batavă aseară. Despre Arad, regretul că mulți colegi și prieteni de altă dată s-au stins…
În schimb, Israel a mărturisit că vechea rană provocată de UTA nu e închisă: „E cea mai neagră amintire a carierei mele eliminarea în faţa celor de la UTA. Feyenoord era campioana Europei, câştigasem cu câteva luni înainte şi Cupa Intercontinentală, deci eram cei mai buni din lume, şi ne-a eliminat o echipă din România în primul tur! Nu ne venea să credem aşa ceva. Vă spun, cea mai urâtă amintire asta e! Şi eu ştiu cum e să pierzi o finală de Campionat Mondial… în 1974, când Olanda a jucat cel mai frumos fotbal din lume”. Rinus Israel a mai avut o experienţă în România după Revoluţia din 89, dar aceea s-a dovedit fericită. În 1991, a condus Dinamo București spre titlul de campioană, iar printre elevi l-a avut pe utistul Cheregi, dar și pe Costel Pană, care avea să antreneze la UTA în 2002-2003.
P