Cercetările preliminare ale poliției britanice în casa de la Ascott a lui Boris Berezovski au arătat că oligarhul rus de 67 de ani nu prezenta urme de violență provocată de altcineva și că decesul a fost cauzat prin spânzurare, o formulare care trimite la ipoteza sinuciderii.
Agenția Reuters amintește că mai mulți apropiați de-ai lui Berezovski, care trăia din 2000 în Marea Britanie, au spus că el suferise în ultima vreme de depresii, mai ales după ce a pierdut anul trecut 6 miliarde de dolari într-un proces cu alt magnat rus, Roman Abramovici. La acel proces, un judecător l-a umilit public pe Berezovski, spunând că este un martor „șters și implauzibil”.
Dar alți apropiați ai răposatului magnat spun că nu sunt deloc convinși de explicația oficială a morții. Andrei Sidelnikov, un personaj din opoziția rusă aflat printre prietenii lui Berezovski a spus agenției Reuters că el nu crede că a fost sinucidere, atrăgând atenția că știrea despre spânzurare a ajuns la public cu mare întârziere. „Dacă chiar s-a spânzurat, de ce poliția nu a spus asta de la bun început?”, a întrebat retoric Sidelnikov.
Dubii și-a exprimat de cealaltă parte a baricadei politice rusești și ziarul pro-Kremlin „Komsomolskaia Pravda”, care titra ieri pe prima pagină: „S-a spânzurat Berzovski sau cineva l-a ajutat?”.
Boris Berezovski, septembrie 1993. Magnatul şi filantropul George Soros (stânga), ministrul rus al ştiinţei şi tehnilogiei, Boris Saltîkov, şi Boris Berezovski (dreapta), după semnarea unui acord de finanţare a ştiinţei în Rusia, în 1995 Boris Berezovski în funcţia de secretar adjunct al Consiliului de Securitate din Rusia, iulie 1997. Secretarul Consiliului de Securitate, Ivan Rîbkin, şi adjunctul său Boris Berezovski (dreapta), într-un elicopter, în zbor spre Groznîi, pentru a participa la negocierile pentru rezolvarea co