Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat joi, la finalul sedintei de plen, ca Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general, nu este in incompatibilitate deoarece mandatul de judecator la Curtea Constitutionala incepe la data depunerii juramantului, adica in data de 8 iunie.
"Nu vorbim de niciun fel de incompatibilitate", a afirmat Oana Schmidt Haineala la iesirea din sediul CSM.
Pe de alta parte, intrebat daca Daniel Morar va fi obligat sa demisioneze din magistratura la intrarea in Curtea Constitutionala, presedintele CSM a raspuns: "Nu este obligat. Exista doua dispozitii legale: articolul 69 din Legea 47/1992 si articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 care prevad ca in cazul judecatorilor si procurorilor care sunt numiti la CCR la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala acestia isi pot relua in functie de vointa lor postul in magistratura, deci este practic o suspendare sui generis din calitatea de magistrat".
Presedintele CSM a subliniat inca o data ca Daniel Morar isi incepe mandatul de judecator constitutional la data depunerii juramantului, adica pe 8 iunie 2013, si nu la data publicarii decretului prezidential de numire a sa in Monitorul Oficial.
Daniel Morar: Oamenii mai fac schimbari radicale in viata lor
Prezent si el la sedinta de plen a CSM, Daniel Morar a fost asaltat la iesire de jurnalisti. Prim-adjunctul procurorului general a oferit aceleasi explicatii, precizand ca pana la data de 8 iunie va ramane procuror, detasat in pozitia actuala de CSM, dupa care isi va prelua mandatul de judecator la Custea Constitutionala.
"O sa vedeti ca sunt pregatit. Nu stiu daca e ceea ce imi doream", a raspund Daniel Morar la intrebarile jurnalistilor.
In ceea ce priveste detasarea sa ca prim-adjunct al procu