Conform statisticilor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România se situează în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare. Cele mai frecvente afecţiuni sunt bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), astmul, cancerul pulmonar, bronşiectaziile, tuberculoza.
Alte afecţiuni pulmonare cu impact social sunt apneea de somn, hipertensiunea arterială pulmonară, tabagismul, pneumonia pneumococică. Doar 100.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu BPOC din cei un milion cât se estimează că ar fi numărul persoanelor care suferă de această afecţiune în România.
O altă boală gravă care afectează din ce în ce mai mulţi oameni este tuberculoza (TBC). Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât a început să crească numărul de cazuri de TBC multi-drog-rezistent (MDR).
„TBC afectează populaţia în mod disproporţionat şi, deşi incidenţa bolii a scăzut în acest an (de la 1.500 de cazuri noi, în 2011, la aproape 900, în 2012), ne îngrijorează faptul că bolnavii depistaţi sunt prea săraci pentru a respecta tratamentul. Tuberculoza se tratează şi nu este o boală incurabilă, dar trebuie respectat cu stricteţe tratamentul. Altfel, se poate transforma în MDR“, a precizat prof. dr. Traian Mihăescu.
Specialiştii în pneumologie recomandă tuturor să efectueze periodic controale pentru depistarea TBC-ului. Este o boală care se manifestă destul de târziu în evoluţie, iar foarte mulţi pacienţi ajung la spital când este prea târziu pentru a o mai trata.
Cancerul pulmonar, mii de cazuri noi depistate anual
În România, incidenţa cancerului bronhopulmonar comparativ cu alte tipuri de tumori canceroase este ridicată, cu peste 7.300 de cazuri noi înregistrate anual. Fumul de ţigară este principala cauză a peste 90% din cazurile de cancer bronhopulmonar. Persoanele care fumează au o predispoziţie de zece până la 15 ori mai mare