Conform unor date ale Comisiei Europene făcute publice recent, investiţiile în Educaţie au scăzut, ca urmare a crizei, în opt dintre statele U.E., printre care Ungaria, Italia, Spania şi Portugalia. România se numără printre ţările unde bugetele pentru Învăţământ s-au micşorat în perioada 2010 - 2011 şi au crescut apoi, în 2011 - 2012.
Statistici pesimiste
Informaţiile legate de scăderea sumelor alocate Învăţământului au fost cuprinse într-un studiu al Comisiei Europene privind impactul crizei asupra bugetelor pentru Educaţie începând din 2010. Potrivit studiului, au fost impuse reduceri de peste 5% în Grecia, Ungaria, Italia, Lituania şi Portugalia, în timp ce în Estonia, Polonia, Spania şi Scoţia s-au înregistrat scăderi de 1 până la 5%. Cu toate acestea, cinci state membre şi-au crescut cheltuielile pentru învăţământ cu peste 1%: Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta şi Suedia.
Tendinţele cheltuielilor variază în alte state membre, unele crescându-şi bugetele într-un an, pentru ca apoi să le scadă în următorul, sau invers. Belgia, Cipru, Letonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Slovenia şi Marea Britanie, precum şi viitorul stat membru Croaţia au mărit bugetul alocat Educaţiei în perioada 2010 - 2011, dar l-au redus apoi în perioada 2011 - 2012. În Bulgaria, Republica Cehă, România şi Slovacia, situaţia a fost inversă, bugetele pentru învăţământ scăzând în perioada 2010 - 2011, ca să crească în perioada următoare.
“Este o perioadă dificilă pentru bugetele naţionale, dar avem nevoie de o abordare coerentă a investiţiilor publice în Educaţie şi formare profesională, pentru că acestea sunt esenţiale pentru viitorul tinerilor noştri şi pentru o redresare economică durabilă pe termen lung. Dacă statele membre nu reuşesc să investească în mod corespunzător în modernizarea educaţiei şi a competenţelor, vom rămâne şi mai mult