Cuvintele reprezinta doar o parte parte din arsenalul de resurse cu care am fost inzestrati pentru a comunica. Ultimele decenii de cercetare au demonstrat ca limbajul trupului ne ajuta sa transmitem sau sa descifram ceea ce nu poate fi rostit.
Contactul tactil se numara printre primele tipuri de comunicare dezvoltate de indivizi, fiind si unul dintre cele care ii apropie cel mai mult pe semeni. Totusi, la fel ca alte functii ale organismului, care daca nu sunt folosite se atrofiaza, si atingerile dintre oameni pot ajunge sa nu mai fie atat de eficiente.
Lipsa iubirii in relatiile de cuplu si faptul ca "nu mai stim cum sa ne iubim" au determinat-o pe Iuliana Fulas, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ, sa le ofere oamenilor cursuri prin care sa invete sa se foloseasca de beneficiile mangaierilor.
"Mangaierile inseamna sentimente si iubire, emotie si comunicare. Bebelusul care plange se linisteste imediat cand este luat in brate si mangaiat de mama. O mangaiere, pentru el, inseamna siguranta. Cand copilul cade si se loveste, iar mama pune mana si saruta locul lovit, parca durerea dispare si copilul se linistete.
Noi, adultii, simtim nevoia sa fim luati in brate in momentele de criza, cand deceptiile ne coplesesc. Uneori, cuvintele nu sunt suficiente si atunci o atingere, o mangaiere poate insemna mai mult decat 100 de cuvinte", a explicat, pentru Ziare.com, psihologul Iuliana Fulas.
Mangaierile, "un medicament pentru trup si suflet"
Specialistei i-a venit ideea de a face din mangaieri principala tema pentru cursurile online pe care le ofera clientilor sai. Acestea cuprind informatii detaliate despre contactul tactil, efectele asupra psihicului, asupra respiratiei si circulatiei arteriale. De asemenea, beneficiile enumerate sunt insotite si de numeroase exemple, informatii si explicatii pra