Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că Daniel Morar nu este în niciun fel de stare de incompatibilitate, întrucât mandatul de judecător la Curtea Constituţională a României (CCR) începe la data depunerii jurământului, adică ulterior datei de 8 iunie. Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că Daniel Morar nu este în niciun fel de stare de incompatibilitate, întrucât mandatul de judecător la Curtea Constituţională a României (CCR) începe la data depunerii jurământului, adică ulterior datei de 8 iunie.
„Nu vorbim de niciun fel de incompatibilitate.
Nu este obligat să-și dea demisia (n.r. din magistratură), există două dispoziţii legale: articolul 69 din Legea 47/1992 şi articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 care prevăd că în cazul judecătorilor şi al procurorilor care sunt numiţi la CCR la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională, aceştia îşi pot relua în funcţie de voinţa lor postul în magistratură, deci este practic o suspendare sui generis din calitatea de magistrat, dar care survine începerii mandatului la CCR care nu este data decretului prezidenţial sau a hotărârilor Senatului sau a Camerei Deputaţilor, ci data depunerii jurământului. Repet, 8 iunie 2013", a explicat Hăineală, conform Agerpres.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 9 iunie.
În aceeași zi, secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, detaşarea începând cu data de 2 aprilie a lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, este de părer