„L-au condamnat pe domnul Mischie al meu de la Gorj, după zece ani. Care este efectul pentru popor? După zece ani am şi uitat ce a făcut de fapt", a declarat Victor Ponta ieri la Mehedinţi, tema fiind reluată câteva ore mai târziu la Târgu Jiu.
În Colegiul său, Ponta a vorbit despre cum trebuie făcută o reformă reală în Justiţie, reformă care, în opinia sa, presupune şi termene mai scurte la procese, el dând ca exemplu cei 9 ani care s-au scurs pentru ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, să primească o condamnare definitivă şi irevocabilă din partea instanţelor de judecată. Ponta a spus că până şi el uitase faptele pentru care mai era judecat Mischie, menţionând că după atâta timp efectul unei condamnări asupra oamenilor este mult mai redus. „De fapt, Justiţia nu s-a reformat şi nu e performantă. Când a fost condamnat domnul Mischie până şi eu nu mai ţineam minte pentru ce a fost condamnat, dacă nu se judecă procesele mai repede. Cine e vinovat plăteşte, cine e nevinovat, scapă. Aşa ţinem un proces 9 ani, 10 ani, 15 ani şi care mai e efectul pentru oameni după 10 ani că cineva mai primeşte o pedeapsă?”, a întrebat, retoric, premierul Victor Ponta.
Vrea să-l facă mândru pe Băsescu
Ponta a menţionat că, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, îşi doreşte o reformă reală în sistem. „Am de gând să mergem mai departe cu reforma adevărată a Justiţiei, care ar însemna procese mai scurte, accesibilitate pentru oameni, că dacă nu ai bani să mergi de 100 de ori la Bucureşti sau Craiova te laşi păgubaş. Judecătorii sau procurorii, când greşesc, să plătească, pentru că şi noi când greşim plătim”, a declarat Ponta. Premierul a menţionat că de abia după ce ar fi îndeplinite aceste trei condiţii pe care le consideră de bază, Justiţia din România ar putea fi una cu care „să se mândrească” şi preşedintele Traian Băsescu. @N_