Duminica aceasta este Paştele Catolic. O sărbătoare caldă anul acesta, pe care gospodinele din familiile catolice o pregătesc demult. A trecut Săptămâna Patimilor, o săptămână grea plină de semnificaţii. Urmează câteva zile de relaxare şi voie bună în familie. Iată cum se pregătesc doamnele maghiare de rit catolic din Valea Jiului pentru aceste sărbători.
Comunitatea maghiară catolică este una destul de mare în Valea Jiului. Dar, cu toate că am trăit aproape de familii şi prieteni catolici, de puţine ori m-am interesat de modul cum îşi petrec ei sărbătorile pascale. Mi se părea că fiecare Paşti este la fel, fie că este ortodox, greco-catolic ori catolic, chiar dacă acestea pică, rareori, în aceeaşi dată. Însă, obiceiurile sunt puţin diferite.
Familia Gabor din Lupeni ţine mereu amândouă sărbătorile, şi cea ortodoxă şi cea catolică, doar că pentru fiecare în parte se pregăteşte puţin altfel. Un lucru important, înaintea Paştelui Catolic, ca şi înaintea celui ortdox, este Duminica Floriilor. De Florii, fiecare familie merge la biserică, de unde vine acasă cu mâţişori sfinţiţi. Aceia se ţin neapărat în casă până anul viitor, pentru a păzi familia de rele. Un obicei frumos, pentru că aduce mereu aminte că vine primăvara, iar de câte ori dai cu ochii de mugurii pufoşi, te copleşeşte pe loc un sentiment plăcut.
Pentru masa de Paşti este pregăteală mare. Ca şi la ortodocşi şi la catolici se găteşte miel. Se face ciorbă, se face drob şi friptură. Iar o prietenă de-a mamei, căreia eu îi spun tanti Iluş, spunea că la ea ţine minte că la ţară mereu de Paşti se gătea supă de pui sau vită. Familia Gabor rămâne însă la ciorba de miel.
În Vinerea Mare se vopsesc ouăle. Cu toate că astăzi există tot felul de vopsele şi abţibilduri, lupenenii noştri preferă cojile de ceapă, sfecla şi spanacul pentru a colora ouăle. Acestea sunt introduse în foile de c