Europarlamentarul Norica Nicolai a dezbătut, miercuri seara împreună cu Cristian Unteanu, corespondentul Adevărul la Bruxelles şi cu reprezentantul MediaSind, ce implică ultimul MCV şi modul în care Comisia Europeană atrage atenţia asupra mijloacelor de informare în masă, care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar.
Norica Nicolai a declarat că mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) este o formă prin care Comisia Europeană îşi dovedeşti forţa în raport cu periferia Europei, care este mută şi nu îi răspunde. Aceasta implică acceptarea hotărârilor judecătoreşti şi abţinerea de la criticarea lor.
Europarlamentarul PNL a precizat că presa este un mijloc de presiune la adresa politicienilor, pentru a-şi obţine protecţie, pentru a-şi realiza interesele, inclusiv pe cele politice, şi pentru a se face vizibili în ceea ce se cheamă campanie electorală. Ea adaugă şi că politicienii nu au înţeles decât ceea ce reprezintă imaginea lor în media şi că ei au jucat în relaţia cu presa doar această imagine. Norica Nicolai crede că atitudinea politicienilor este lipsa responsabilitaţii din partea factorului politic, dar este, în acelaşi timp şi o complacere a presei, pentru că ar fi acceptat lucrurile aşa. Europarlamentarul spune că a fost privilegiată situaţia economică şi s-a ignorat, în foarte multe situaţii, implicaţia socială a presei. Ea a adăugat şi că resursa umane nu mai este de calitate, nu numai în presă, unde sunt oameni care nu şiu să scrie, care abia citesc, dar care dau ştiri, care informează, care emit judecăţi de valoare, ci şi în politică la fel ca şi în alte domenii ale societăţii româneşti.
Norica Nicolai a spus că poate admite ilegalitatea interceptărilor, în ceea ce priveşte scandalurile de la Londra (n.r. audierea „mogulului de presă“, Rupert Murdoch, în iulie 2011 de către Parlamentul Britanic). Ea a precizat că oricine se imixt