Băncile din Cipru s-au redeschis, joi, la ora locală 12.00, după ce timp de 12 zile au fost închise în contextul în care ţara a fost constrânsă să accepte un plan de asistenţă financiară internaţională pentru a evita o intrare în incapacitate de plată. Nu s-au înregistrat violenţe, oamenii părând resemnaţi.
Instituţiile financiare au încercat să se pregătească cât mai bine pentru reluarea activităţii, cu lichidităţi suficiente, dar şi cu forţe de securitate cu arma la vedere, pentru a preîntâmpina orice incident. Cu 30 de minute înainte de ora de deschidere, zeci de persoane se aşezaseră la coadă, iar zeci de ziarişti, din întreaga lume, roiau în jurul sucursalelor bancare.
Timp de aproape două săptămâni, ciprioţii nu au putut retrage mai mult de 100 de euro pe zi de persoană şi doar de la bancomate. Acum, deşi băncile s-au redeschis, limita a fost stabilită la 300 de euro pe zi de persoană. În plus, sunt interzise şi transferurile electronice mai mari de 5.000 de euro din Cipru către alte ţări şi s-a limitat la 3.000 de euro suma maximă de bani ce poate fi scoasă fizic din ţară.
În ceea ce priveşte cardurile de debit şi credit, acestea vor fi plafonate la 5.000 de euro pe lună de persoană. Băncile nu vor mai elibera bani pentru cecuri, dar vor accepta cecuri ca depozite. Clienţii băncilor nu îşi vor putea retrage banii din depozite înainte de termenul scadent. Ciprioţii trebuie să treacă mai multe zile la rând pe la bancomat dacă vor să aibă bani să-şi achite facturile. Autorităţile susţin că aceste măsuri vor fi valabile şapte zile, dar de vineri şi până marţi, instituţiile financiare cipriote vor fi închise pe motiv de Paşte catolic şi Zi Naţională.
Au fost şi persoane care au întâmpinat probleme.
ATM-urile le-au eliberat doar 100 de euro în loc de 300, iar un cipriot a ieşit dintr-o bancă fără nici un ban. „Am în