Criza este încă un cuvânt actual în România, în partea de Vest a ţării, peste tot în lume. Toţi privesc spre creşterea economică, dar, la fel ca primăvara, şi aceasta se lasă aşteptată. „Efortul clasei politice româneşti trebuie să fie comun, al patronatelor, dar şi al sindicatelor şi al personalului angajat. România de află, din păcate, în situaţia dezavantajoasă de a fi undeva pe partea de jos a scalei Uniunii Europene, cu un produs intern brut total de circa 150 miliarde de euro şi un PIB pe cap de locuitor de peste 7.000 de euro, la o populaţie activă de doar 4 milioane de locuitori din 21 de milioane, plus circa un milion în mediul bugetar”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD. La nivel european extremele sunt vârful de lance: Luxemburg, cu un PIB pe cap de locuitor de aproape 88.000 dolari, la polul opus fiind Bulgaria, cu un PIB de circa 4.000 de dolari, populaţie urbană 70 de procente. România are deficit şi din cauza unei populaţii de 54 de procente în mediul urban. Ungaria are 11.340 dolari pe cap de locuitor, 66 de procente provenind din mediul urban, iar Cehia mai mult.
„20 de procente din firmele aflate în Asia, în general, în China şi alte ţări ar dori să se reîntoarcă în Europa, în special în Europa de Est”
„Efortul convergent al tuturor actorilor de pe scena politică românească trebuie să meargă spre crearea de locuri de muncă, cu asigurarea desfacerii produselor, şomajul de 7 la sută fiind doar acel şomaj înregistrat la ANOFM, în realitate România având câteva milioane de persoane care ar dori să muncească şi care duc la ţară o agricultură de subzistenţă. Văd o şansă bună pentru România în perioada următoare, cu condiţia recredibilizării ţării la nivel politic şi economic, în context european, dar şi global, având în vedere că în momentul de faţă mediile germane şi cele europene prezintă o situaţie complet nouă, în sensul că 20