România la capitolul costume populare este una dintre ţările europene, care se mândreşte cu o gamă de straie şi motive populare, împărţite pe regiuni. O îmbrăcăminte tradiţională din zona transilvaniei se deosebeşte de o costumaţie din zona moldovei prin cusăturile, broderi şi texturi.
Romania are o bogata cultură tradiţională, a costumelor populare, de aceea este foarte greu, ca cineva să descrie fiecare costum în parte, în funcţie de zona din care provine.
De aceea, clasificarea îmbrăcămintei ţărănesti, este făcută la nivel general, pe regiuni, astfel în ţara noastră frumoasă avem şase mari grupe de costumaţii tradiţionale: costumele transilvănene, costumele din Maramureş şi Tara Oasului; Costumele din Banat; Costumele din Valahia (Oltenia şi Muntenia); Costume din regiunea Dunării(Bărăgan,Dobrogea); Costume din regiunea Moldovei.
Imbracamintea traditioala, fiecare dintre noi, o poartă cu mandrie, si ne reprezinta pe noi si zona din care provenim. Cantecul deasemenea este un accesoriu al hainelor populare, batranii nostrii cantau adeasea prin sezatori si la munca campului.
Costumatia Transilvaneana este de mai multe feluri, in functie de etniile, care au venit cu timpul in zona transilvaeana si si-au pus accentual pe vestimentatie.
Portul popular strabun a supravietuit pana in 1960 cand a intervenit o puternica industrializare iar hainele traditionale au fost inlaturate. De obicei un costumul traditional este compus dintr-o ie cu cusaturi de mana, poale cu puiuti si pieptar si catrinta . In Bistriţa- Năsăud costumele săseşti au împrumutat unele motive româneşti, precum catrinţa şi pieptarul înfundat.
Costumele din Maramureş şi Ţara Oaşului. Hainele traditionale ale femeilor din Ţara Oaşului sunt cu fuste albe, brodate la poale, şorţ cu broderii şi volanase. In Maramuresi insa hainel