Un guvern de uniune naţională, un nou executiv tehnocrat sau organizarea de noi alegeri parlamentare se numără printre variantele pentru depăşirea actualei crize politice din Italia, comentează AFP.
- GUVERN DE LARGĂ COALIŢIE - Guvernul, supranumit "de concordie" sau de "largă înţelegere", ar aduna două dintre cele trei mari blocuri politice rezultate în urma alegerilor din februarie: Partidul Democrat, al lui Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii (PdL), al lui Silvio Berlusconi.
- GUVERN POLITIC DE CENTRU-STÂNGA: acest executiv condus de Bersani ar beneficia de o formă de susţinere (abţinerea spre exemplu) din partea dreptei. Problema este că PdL cere în schimb un acord privind numele viitorului preşedinte al ţării.
- GUVERN DE "SLABĂ ÎNŢELEGERE POLITICĂ": un executiv condus de o personalitate apropiată de PD, precum preşedintele Senatului, Pietro Grasso, sau de o persoană apreciată de Mişcarea Cinci Stele care să se concentreze pe reforma electorală, finanţarea partidelor politice, reducerea impozitelor la locuinţe şi adoptarea bugetului.
- GUVERN AL PREŞEDINTELUI - un guvern tehnocrat alcătuit de preşedintele Giorgio Napolitano, un moderat de stânga foarte apreciat în Italia.
- GUVERN pentru GESTIONAREA AFACERILOR CURENTE - un executiv condus de o personalitate neutră care ar avea rolul gestionării problemelor curente şi organizării de noi alegeri în toamnă.
- ORGANIZAREA UNOR NOI ALEGERI ÎN VARĂ - în lipsa altor soluţii, noi alegeri anticipate ar urma să fie organizate în iunie-iulie. Ipoteza este improbabilă din raţiuni tehnice, în contextul în care Parlamentul trebuie să desemneze noul preşedinte al ţării până pe 15 mai. Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »