Având în vedere oportunităţile, este surprinzător că nu avem mai multe investiţii, spune
Steven van Groningen, preşedinte al Raiffeisen Bank România
Lipsa de predictibilitate este cea care îi face pe investitori să cântărească mai atent riscurile
România este de mult timp o ţară a promisiunilor pentru investitori, a unor oportunităţi ridicate, însă investiţiile pe termen lung, cele care creează locuri de muncă şi avuţie, nu au venit în ritmul aşteptat, observă Steven van Groningen, preşedinte al Raiffeisen Bank România. În opinia sa, acest lucru este rezultatul lipsei de predictibilitate care caracterizează ţara şi care îi face pe investitori să fie mai atenţi la riscuri. "Oportunităţile sunt puse în umbră de riscuri", a afirmat Van Groningen, adăugând că în România costurile riscului rămân mari. De aici, pentru sectorul financiar rezultă o altă problemă, cum sunt împărţite aceste costuri între băncile creditoare şi diversele categorii de debitori. Din acest punct de vedere, realitatea firmelor subcapitalizate induce un risc suplimentar care contribuie la frânarea proiectelor de investiţii.
Am mai făcut câte ceva
România a recuperat o parte din decalaj faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană, a atras atenţia Cătălin Păuna, senior economist la biroul din Bucureşti al Băncii Mondiale. Astfel, dacă în anul 2000 PIB-ul per capita al ţării se situa la aproximativ 25% din cel mediu consemnat în UE, acum acesta este la aproximativ 50%, ceea ce reprezintă o recuperare de 25%, în mai puţin de 15 ani. "Este o performanţă notabilă", spune Păuna.
Pentru a atrage investitorii este nevoie de disciplină fiscală şi deficite bugetare reduse. Suntem la jumătatea acestui proces care este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă întrucât mai există şi cerinţa reformelor structurale. Din acest punct de vedere, cum timpurile s-au