Situaţia de la Oltchim devine tot mai tensionată, după ce în ultimele zile zvonurile privind închiderea iminentă a combinatului par să se confirme. Peste 500 de angajaţi de la combinat, dar şi de la Divizia Petrochimică Bradu au ieşit vineri din nou să protesteze în faţa clădirilor administraţiei.
Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile: lichidarea pe februarie ar trebui să le fie acordată vineri, după ce sindicaliştii au blocat joi un drum naţional, dar se pare că mai există restanţe de achitat şi la salariile din decembrie şi ianuarie. Asta ar fi nemulţumirea propriu-zisă.
Muncitorii mai protestează şi faţă de lipsa de transparenţă. "Îi aşteptăm aici în continuare pe Victor Ponta sau Varujan Vosganian, să spună ce se întâmplă, să rostească adevărul adevărat, să nu mai spună promisiuni oamenilor, promisiuni neonorate", a spus vineri presei liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
Soarta Oltchim
Ce se spune la nivel oficial despre soarta Oltchim, pusă serios sub semnul întrebării după privatizarea eşuată de anul trecut? Veştile nu sunt bune. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a admis într-o declaraţie pentru cotidianul Bursa că statul nu mai are de unde să scoată banii pentru a menţine producţia la Oltchim: băncile, care s-au ars deja după intrarea Oltchim în insolvenţă, nu mai vor să împrumute combinatul. Nici CEC Bank nu are voie să îl crediteze, pentru că s-ar considera că e un ajutor de stat şi acesta ar trebui aprobat de Bruxelles. Aici se pare însă că lucrurile nu au mers deloc şi că Executivul european ar urma să respingă ferm cererea autorităţilor române de a mai acorda un ultim ajutor de stat combinatului, astfel încât să-l pună cât de cât pe picioare, în vederea privatizării.
Aşadar, fără bani, slabe şanse de reluare a producţiei şi de consolidare a poziţiei Oltchim, în vederea unei