Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ prin care educaţia pentru sănătate devine disciplină obligatorie de studiu în unităţile de învăţământ, urmând a fi predată de personal specializat.
Astfel, educaţia va fi autorizată, informarea corectă din punct de vedere ştiinţific şi totul va fi predat într-un cadru oficial şi instituţional, de personal specializat. În plus, parlamentarul vrea ca educaţia pentru sănătate să fie finanţată din taxa pe viciu.
„Sunt într-o continuă creştere comportamentele de risc la tineri, precum consumul de alcool şi droguri, reflectate în creşterea absenteismului, abandonului şcolar şi delicvenţei juvenile. Educaţia necorespunzătoare în domeniul sănătăţii reproducerii a dus la creşterea comportamentelor sexuale de risc, legate atât de vârsta începerii vieţii sexuale, lipsa mijloacelor de protecţie sau parteneri multipli, tradus prin creşterea numărului de mame minore şi patru nedorite locuri fruntaşe la nivel european şi mondial, mortalitate prin avort, mame minore, abandon de copii în maternităţi şi mortalitate infantilă“, comentează deputatul PPDD Bârlad.
Lipsa de informare are doar efecte negative
Cele mai frecvente comportamente de risc în România sunt fumatul, consumul de alcool, comportamentul sexual, comportament alimentar. S-a ajuns ca o treime din femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani şi mai mult de jumătate dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă, să fie fumatori activi. În lista dependenţelor putem include şi consumul de alcool, care e în creştere la tinerii adulţi şi în special la tinerele femei. Un sfert dintre femei şi trei sferturi dintre bărbaţi consumă zilnic alcool.
Peste jumătate din tinerele sub 20 ani şi majoritatea dintre tinerii de aceeaşi vârstă şi-au început viaţa sexuală, iar peste o treime dintre femei şi majoritatea bărbaţilor declară că au întreţinut relaţii sexu