Asociaţia GAL Microregiunea Hârtibaciu a împlinit un an de funcţionare. Grupul de Acţiune Locală de pe Valea Hârtibaciului este unul dintre primele astfel de asocieri din zonă care a încheiat deja două sesiuni de selecţie a proiectelor finanţate din fonduri europene. Dacă în prima sesiune de depunere au fost selectate patru proiecte, în urma celei de-a doua sesiuni numărul proiectelor eligibile s-a ridicat la 14.
“Am parcurs un an cu contract de finanţare semnat. Pot să spun că a fost un an complicat. Am izbutit să facem tot ce ne-am propus în prognoză, în ciuda faptului că banii au întârziat din cauza unor lacune legislative. În total, avem cinci primării de pe Valea Hârtibaciului, care vor fi beneficiare de proiecte de dezvoltare pe fonduri europene, iar până la final estimăm că vor fi opt. Avem şi beneficiari privaţi, iar acum aşteptăm din toată zona Văii Hârtibaciului”, a declarat Valentin Păun, manager al GAL Microregiunea Hârtibaciu.
Informaţiile la potenţialii beneficiari au ajuns prin campaniile de promovare ţintite, organizate de Asociaţia GAL Microregiunea Hârtibaciu. Animatorii GAL au fost prezenţi în toate localităţile din teritoriul GAL, unde sute de localnici au primit informaţii direct de la sursă.
„Am reuşit să ne mobilizăm, aşa încât am demarat prima sesiune de depunere în august 2012. Ne-am dat drumul pe partea de animare, unde am avut succes datorită primarilor care au transmis informaţii bune în teritoriu. După ce am finalizat prima sesiune, ne-am bucurat de rezultate deosebite. Am finalizat cea de-a doua sesiune, însă din momentul în care proiectele ies din GAL se blochează la APDRP. Proiectele Nocrich si Vurpăr au fost înaintate în 7 decembrie şi deşi primăriile au fost informate că proiectele au fost selectate nu s-au semnat din cauza birocraţiei”, a declarat Elena Curcean, manager adjunct GAL.
@N