Papa Francisc a spălat joi, 29 martie, picioarele a 12 deţinuţi, printre care şi două tinere, într-o închisoare din Roma, un gest fără precedent, realizat cu doar 3 zile înaintea Paştelui Catolic.
În faţa a 50 de tineri adunaţi în capela închisorii, papa argentinian a pronunţat o scurtă predică improvizată, pe un ton simplu, accesibil şi călduros, înainte de a spăla picioarele a zece tineri şi două tinere, o catolică italiancă şi o musulmană de naţionalitate sârbă. Cardinalul Bergoglio a realizat deja acest gest la Buenos Aires cu ocazia Joii Sfinţilor. Însă, potrivit mediafax, aceasta este prima dată la Roma când “spălarea picioarelor” de către un papă, ce simbolizează atitudinea serviabilă a lui Hristos în faţa discipolilor săi, are loc într-o închisoare şi este propusă şi fetelor.
Spălarea picioarelor reproduce “un semn care este o mângâiere a lui Iisus”, a declarat pontiful în vârstă de 76 de ani, subliniind că a făcut acest gest “din toată inima”, “ca preot şi ca episcop”. Acesta nu a folosit cuvântul “papă“. “Sunt fericit că sunt cu voi. Mergeţi înainte şi nu vă lăsaţi speranţa furată. Înţelegeţi? Mergeţi mereu înainte cu speranţă!”, le-a cerut cu autoritate Papa Francisc tinerilor de faţă. Ceremonia a fost însoţită de cântece la chitară, conform martorilor, mulţi dintre tineri izbucnind în lacrimi.
Inovaţia dublă a papei Francisc, care se adaugă altor gesturi ce marchează simplitatea sa şi refuzul faţă de pompa vaticană, ar putea deranja milioane de catolici mai tradiţionalişti şi pe unii membri ai Curiei. Francisc poartă încă crucea de arhiepiscop din fier, refuză maşina oficială şi nu pare să vrea să se mute în marele apartament pontifical, preferând mai modesta reşedinţă Sfânta Marta care i-a adăpostit pe cardinali în timpul conclavului.
Francisc a criticat preoţii care se apleacă spre ei înşişi în faţa secularizării masive: o “nemu