Graniţele închise ale Coreei de Nord ascund o ţară măcinată de foamenete, sărăcie şi opresiune, potrivit dovezilor puternice strânse de-a lungul anilor de instituţii internaţionale, organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi reportaje. Însă purtătorul de cuvânt al ţării comuniste, Zo Sun-il, mai bine cunoscut cu numele de Alejandro Cao de Benós, crează o imagine total diferită, chiar ideală a ţării comuniste.
Zo, al cărui nume semnifică „Coreea este una”, este vocea ţării care răspândeşte propaganda către Vest, fiind la origine spaniol născut în Tarragona, într-o familie de sorginte aristocratică. Spaniolul a susţinut cu ani în urmă că cel mai important vis al său este să se alăture revoluţiei nord-coreene şi susţine că este singurul oficial al guvernului din ţara comunistă care nu este nativ coreean.
Cao de Benós a reuşit să obţină unica distincţie de a primi onoarea cetăţeniei nord-coreene, precum şi un rol oficial drept „delegat special de onoare” în cadrul Comisiei pentru Relaţii Culturale cu Ţările Străine pe care o conduce. Anterior, Cao de Benós a lucrat în serviciul armatei spaniole şi pe postul de consultant IT.
În anul 2000 a înfiinţat o asociaţie care reunea o reţea internaţională de simpatizanţi care susţineau şi vorbeau în numele guvernului nord-coreean. Deşi nu este cunoscut numărul exact al membrilor, reprezentanţii asociaţiei susţin că există mai mult de 10.000 de susţinători în 120 de ţări.
Recent, Cao de Benós a întreprins mai multe călătorii în Europa, ţinând discursuri care dau o imagine total diferită ţării pe care o reprezintă. „Se încearcă o mişcare anticapitalistă, o căutare a unei viziuni alternative a lumii care poate fi exemplificată într-o formă actuală de existenţa Coreei de Nord”, a explicat Virginie Gezelczyk, profesor universitar specialist în politica ţării peninsulare.
@N_P