Scris de Călin Corpaş - Deputatul Cseke Attila şi UDMR atrag atenţia asupra pericolului ca regionalizarea să centralizeze.
Dacă Asociaţia Pro Democraţia (APD) Oradea s-a mulţumit, în cele din urmă, să îşi trimită punctul de vedere la Cluj, doar în scris, Adrian Simon nemaideplasându-se la dezbaterea privind regionalizarea din judeţul vecin, deputatul Cseke Attila a fost de faţă. Cseke a prezentat poziţia UDMR faţă de regionalizare şi a adus argumente în favoarea Oradiei.Cât mai multe regiuni!
Politicienii maghiari propun o regionalizare cu 12-16 regiuni, care să fie formată din câte 3-4 judeţe, care să conlucreze. Pentru maghiari, într-o variantă cu opt regiuni, se ajunge într-o situaţie în care în aceeaşi regiune vor ajunge judeţe fără tangenţă între ele. Exemple: Bihorul cu Bistriţa-Năsăud, Harghita cu Alba sau Vrancea cu Constanţa. Regiunile ar trebui să reducă decalajele economice dintre judeţe şi dintre regiuni, iar în varianta cu opt (în care Bihorul ar întra în aceeaşi „oală” cu Clujul) acest lucru nu s-ar mai întâmpla, din cauza faptului marile centre regionale vor atrage dezvoltare doar în imediata lor vecinătate. Cseke şi UDMR atrag atenţia şi asupra pericolului centralizării, pe care l-ar putea aduce cu sine regionalizarea. De ceea, se propune o apropiere a serviciilor publice către cetăţean şi evitarea punerii cetăţeanului pe drumuri, prin mutarea instituţiilor de la nivel local şi judeţean în capitala de regiune. Pentru a se evita acest lucru, Cseke Attila a propus ca mai întâi să se facă o reală descentralizare în România, pentru ca ulterior să se producă şi regionalizarea. „În cazul unui proces concomitent de descentralizare şi regionalizare nu vom asista decât la o «luptă» surdă, fără nici o finalitate pentru cetăţean, între judeţele existente şi regiunile administrative care s-ar forma”, este de părere deputatul ce reprezintă poziţia UDMR.