Furtuna financiara si existentiala declansata de confiscarea depozitelor in Cipru naste incertitudini cu privire la viitorul UE. Economistii, consultantii, bancherii de investitii si juristii reuniti la Intalnirile Wall-Street.ro au discutat despre viitorul Ciprului si despre legalitatea solutiei gasite. Va penaliza comunitatea internationala Uniunea Europeana pentru "prostiile" facute in cadrul acestei interventii?
Wall-Street.ro organizeaza constant intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, de educare si crestere a transparentei. Intalnirile Wall Street au loc la Grand Cafe Van Gogh.
Jurnalistii Wall-Street.ro au discutat cu Madalin-Irinel Niculeasa, fondatorul casei de avocatura Niculeasa Law Office, Dan Schwartz, managing partner RSM Scot, Doru Lionachescu, partener al firmei de private equity Capital Partners, si profesorii de economie Bogdan Glavan si Cristian Paun.
Este Cipru un experiment social pe care il realizeaza liderii UE?Doru Lionachescu (foto stanga): In mod cert, avem un experiment si nu este intamplator faptul ca se incearca pe o tara relativ mica. Eu nu cred retorica unicitatii experimentului cipriot, ci consider ca se testeaza rezistenta opiniei publice la diverse masuri, iar cand va fi cazul pentru o tara mai mare, pe baza experientei pe care o castiga in aceste zile in Cipru, vor aplica ce au invatat. Se detaseaza cateva concluzii: in primul rand, UE confirma ca nu mai functioneaza dupa anumite reguli, nu mai este predictibila in decizii.
Poti sa indeplinesti conditiile macroeconomice asa cum le-a indeplinit Cipru, dar daca Germania - singurul decident din UE - are impresia ca nu respecti anumite reguli, mai devreme sau mai tarziu vei plati.
Mi se pare ca s-ar ajunge in zona asta in care nemtii decid neconditionat si pe baza impresiilor lor. Daca