Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 deţinuţi, printre care şi două tinere, într-o închisoare din Roma, un gest fără precedent şi plin de emoţie făcut cu ocazia tradiţionalei liturghii din Joia Sfântă.
Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio a ales să celebreze liturghia Cinei cea ce Taină cu tradiţionala spălare a picioarelor, în centrul de detenţie pentru minori de la Casal del Marmo, la marginea Romei, în loc de bazilica imensă şi rece, Sfântul Ioan Lateran.
În faţa a 50 de tineri adunaţi în capela închisorii, papa argentinian a pronunţat o scurtă predică improvizată, pe un ton simplu, accesibil şi călduros, înainte de a spăla picioarele a zece tineri şi două tinere, o catolică italiancă şi o musulmană de naţionalitate sârbă.
Cardinalul Bergoglio a realizat deja acest gest la Buenos Aires cu ocazia Joii Sfinţilor. Însă aceasta este prima dată la Roma când "spălarea picioarelor" de către un papă, ce simbolizează atitudinea serviabilă a lui Hristos în faţa discipolilor săi, are loc într-o închisoare şi este propusă şi fetelor.
"Este prima dată în istorie când un papă asociază femeile acestei ceremonii", chiar dacă "mulţi preoţi au făcut-o deja", dezvăluie părintele Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului.
Spălarea picioarelor reproduce "un semn care este o mângâiere a lui Iisus", a declarat pontiful în vârstă de 76 de ani, subliniind că a făcut acest gest "din toată inima", "ca preot şi ca episcop". El nu a folosit cuvântul "papă".
"Iisus a venit pentru a servi, pentru a ne ajuta. Să ne gândim bine: suntem întradevăr dispuşi să îi servim pe ceilalţi?", i-a întrebat el pe deţinuţi, băieţi şi fete italieni şi de alte naţionalităţi, catolici, ortodocşi şi musulmani.
"Dacă cineva este furios pe altcineva, lăsaţi să treacă" în uitare, a declarat acesta, preluând expresia familiară printre tineri