Controalele medicale de rutină sunt deficitare, inclusiv în cazul screeningul cancerului de col uterin – mai puţin de o cincime dintre femei efectuând vreodată un test.
Iar sub jumătate dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani cunosc sau aplică tehnici simple, palpatorii, pentru depistarea precoce a cancerului mamar. Până acum, aproximativ 40.000 de femei au efectuat gratuit testul Babeş-Papanicolau, iar peste 800 de ieşence au accesat acest program pentru a beneficia de o consultaţie ginecologică gratuită.
Investigaţia este importantă, pentru că femeile pot afla din timp ce probleme au şi cum le pot trata. Anual, în România, 3.400 de femei află că au cancer de col uterin, iar şase dintre ele pierd zilnic lupta cu această boală cumplită.
Pentru a putea beneficia de o testare Babeş-Papanicolau, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde primeşte consiliere cu privire la prevenţia bolii şi a afla dacă se poate încadra în acest program. Medicul îi va elibera un formular care îi va asigura programarea la unul dintre centrele de recoltare admise – Institutul Regional de Oncologie, Maternitatea „Cuza Vodă“, Maternitatea „Elena Doamna“, „Arcadia Hospital“ sau Spitalul Clinic Paşcani.
În ceea ce priveşte incidenţa cancerului, cel mai frecvent este cel de sân, bronhopulmonar, cancerul de prostată, colorectal, uterin, de stomac, ficat, pancreas, leucemia şi cancerul localizat la nivelul cavităţii bucale.
Controalele medicale de rutină sunt deficitare, inclusiv în cazul screeningul cancerului de col uterin – mai puţin de o cincime dintre femei efectuând vreodată un test.
Iar sub jumătate dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani cunosc sau aplică tehnici simple, palpatorii, pentru depistarea precoce a cancerului mamar. Până acum, aproximativ 40.000 de femei au efectuat gratuit testul Babeş-Papanico