In an electoral, cu trei guverne si un referendum pentru demiterea presedintelui, aspecte care s-au adaugat unui cadru investitional oricum nu foarte atractiv, tinand cont de instabilitatea fiscala, birocratia complicata si infrastructura proasta, Romania nu a fost curtata de multi investitori straini.
"Nu cred ca coalitia aflata la guvernare este constienta de pericolul cu care se confrunta. Sunt afectate investitiile, iar companiile devin foarte neincrezatoare cu privire la prezenta intr-o tara in care nu stiu la ce sa se astepte", avertiza Michael Taylor, analist senior la Oxford Analytica din Marea Britanie inainte de alegerile legislative din decembrie, potrivit Bloomberg.
Victoria decisiva a coalitiei de guvernare a creat premisele favorabile implementarii unor proiecte importante, pe fondul unitatii politice.
Totusi, sub diverse forme, tensiunile au continuat si dupa acest moment, cu un impact negativ asupra investitiilor straine, a afirmat Dan Schwartz, partener al firmei de consultanta in fiscalitate si audit RSM Scot, pentru Ziare.com.
Chiar si in acest context, companii internationale de prestigiu au decis sa investeasca in Romania, insa instabilitatea politica le-a facut pe unele dintre ele sa se razgandeasca, fiind inghetate proiecte de milioane de euro, a continuat consultantul.
Comparativ cu anii precedenti, ce schimbari ati putut observa, in 2012 si in prima parte a acestui an, cu privire la numarul strainilor interesati de investitii in Romania, nivelul acestor investitii, tipul domeniilor de interes si al proiectelor derulate?
In 2011 si la inceputul lui 2012 pot spune ca, strict din punct de vedere al solicitarilor venite catre RSM Scot, interesul investitorilor straini pentru Romania a fost in crestere. Cu toate ca anul 2012 a fost, pentru Romania, un an cu "turbulente" din pun