VIOLENȚA ASUPRA ZIARIȘTILOR. “Există un citat celebru al lui Orson Wells, care spune că jurnalismul este să redai ceea ce alți oameni nu vor să redai. Restul este PR și în România se face atât de mult PR, inclusiv de către jurnaliști, și atât de puțin jurnalism, încât mi se pare că orice încercare de a trece un pic de zidul ignoranței este binevenită”. Citatul a fost invocat de jurnalistul Cătălin Tolontan, într-un reportaj realizat de Digi 24, despre agresiunile împotriva jurnaliștilor.
Materialul, care a fost difuzat la emisiunea Din Interior și pe care Paginademedia.ro îl redă în continuare integral, pornește de la un caz în care ziariștii postului Digi 24 au fost agresați de un agent de pază de la Nitramonia Făgăraș, în timpul unei documentări despre privatizarea fabricii.
Câteva declarații din reportaj:
De ce au reacționat așa?
Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei – Active Watch:
„E vorba de frica de expunere publică. (…) Pazncii îi acuză pe ziariști ca și când ar fi niște persoane private care intră pe o proprietate străină să fure prune, când, de fapt, ziariștii sunt purtătorii privirii publicului, pe un subiect care este de interes public, paznicul fiind parte din acest subiect de interes public”. “Dacă ne uităm la România ultimilor ani, cei mai supărați de faptul că ziariștii scormonesc vieți care nu s-ar dori scormonite sunt demnitarii”.
Cătălin Tolontan:
„La Nitramonia s-a întâmplat unul dintre cazurile în care autoritatea, sub orice formă a ei, sub forma dură de data asta, musculară, acționează împotriva jurnaliștilor. Vestea rea este că jurnaliștii au fost întâmpinați cu violență, vestea bună este că încă le mai pasă unora de ceea ce difuzează, scriu sau vorbesc jurnaliștii în România”.
Diana Hătneanu, APADOR-CH:
„La nivel local funcționează anumite găști, mai puțin elegant. N