Deputaţii au votat unanim un proiect de lege ce prevede că toate pensiile vor fi indexate cu 6,75% de la 1 aprilie, iar cele care şi după asta nu vor depăşi suma de 1.300 lei vor fi majorate cu încă 8,25%
Deputaţii au anunţat că legea aprobată este rezultatul activităţii unui grup parlamentar creat special pentru examinarea şi comasarea a cel puţin patru proiecte propuse la acest subiect de mai multe fracţiuni, dar şi de către Guvern. În final însă a fost votat proiectul Guvernului.
Conform legii, toate pensiile vor fi indexate cu 6,75% de la 1 aprilie curent, iar cele care după indexare nu vor depăşi suma de 1.300 lei vor fi majorate cu 8,25%. De asemenea, deputaţii au susţinut şi creşterea cu 10,4% a pensiilor militarilor şi angajaţilor MAI.
De indexare vor avea parte toţi cei circa 630.000 de pensionari, iar de majorare - aproximativ 88% din totalul beneficiarilor.
DE UNDE AU APĂRUT BANI LA BUGET
Totodată, documentul prevede acordarea din 1 aprilie a unui sprijin financiar lunar pentru diverse categorii de pensionari. Astfel, de un supliment de 90 lei vor beneficia deţinătorii de pensii integrale, iar persoanele care au contribuit la fondul de asigurări sociale mai puţin de 30 de ani vor primi lunar câte 50 de lei. Ajutoare financiare de 50, 60 şi 90 de lei au fost prevăzute şi pentru persoanele cu dizabilităţi, în funcţie de severitatea dizabilităţii.
Pentru suplimentarea pensiilor, Guvernul a reuşit să găsească circa 450 de milioane de lei. Chiar dacă a fost votat, practic, în unanimitate, documentul a provocat mai multe discuţii în Parlament, replici dure şi acuzaţii de populism.
Viceministrul Finanţelor, Maria Cărăuş, a declarat în cadrul şedinţei că majorările sunt posibile pentru că au fost identificate resurse suplimentare în valoare de 450 de milioane de lei. Oficialul n-a reuşit să explice de unde au apărut brusc