Liderul liberalilor europeni din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, critică într-un interviu acordat RFI abordarea pe care cei 17 miniştri de Finanţe ai zonei euro o au faţă de criza datoriei. El vorbeşte despre o abordare a Eurogrupului "de la caz la caz", care ar trebui înlocuită cu o "abordare europeană", adică un fond de susţinere alimentat de bănci.
Reporter: Domnule Verhofstadt, aveţi impresia că UE a fost ezitantă privind salvarea Ciprului?
Guy Verhofstadt: Ezitantă şi mai ales neîndemânatică, fiindcă deciziile luate în dosarul cipriot au fost dezastruoase. De ce? Pentru că a fost luată decizia inacceptabilă de a-i face să plătească pe clienţii băncilor cipriote, ceea ce este pur şi simplu un furt, aş spune, oamenii îşi pierd economiile. Şi apoi, preşedintele Eurogrupului a început să spună că soluţia găsită o săptămână mai târziu, cealaltă soluţie, va servi de model de a rezolva dificultăţile sectorului bancar în viitor. Or aceasta este o soluţie pentru cazul cipriot, în viitor ne trebuie o cu totul alta! Trebuie o abordare europeană, trebuie creat un fond european de rezoluţie, alimentat de bănci ele însele, în funcţie de riscurile pe care le iau. De exemplu, o bancă de investiţii ar trebui să cotizeze mai mult decât o bancă de economii, care ia mai puţine riscuri. Iar acest fond trebuie creat cât mai repede posibil, fiindcă ştim că alte probleme cu instituţiile financiare pot apărea în viitor ani în alte state membre ale UE.
Rep.: Prin urmare, credeţi că Eurogrupul şi mai ales noul său preşedinte, Jeroen Dijsselbloem, au păşit cu stângul după plecarea de la cârma zonei euro a lui Jean Claude-Juncker?
G.V.: Da, pentru că se aplică abordarea "de la caz la caz" şi apoi e clar că în noaptea de vineri spre sâmbătă (16 martie-n.r.), când a fost luată decizia de a-i pune la contribuţie pe micii clienţi ai băncilor de fapt