Vestea că fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-ar putea întoarce, într-o poziţie cheie, ca reprezentant al acţionarilor Fondului Proprietatea a dat fiori pe spinarea “băieţilor deştepţi” din energie, a tulburat şerpăria intereselor ruseşti şi, în special ale Gazprom, în România care, nicio surpriză, sunt reprezentate de securiştii alipiţi actualei guvernări.
Poate că prim-ministrul Victor Ponta nu doreşte, personal, “să ducă România în Rusia sau Kazahstan”, iar incidentul dintre Sebastian Ghiţă, omul său de încredere, pe de o parte, şi Ioan Niculae şi Sorin Roşca Stănescu pe de alta, pare să indice în această direcţie, dar asaltul dat de guvernul său şi de coaliţia al cărei co-preşedinte este împotriva transparentizării şi liberalizării pieţei energiei spune cu totul altceva.
Cele mai virulente atacuri împotriva poziţiei Statelor Unite, exprimate, la vremea respectivă, de ambasadorul Mark Gitenstein, în privinţa loviturii de stat de vara trecută au venit din partea grupării Voiculescu-Antonescu şi a organului lor de propaganda, grupul Intact. Nicio surpriză aşadar, că grupul Intact este cel care a lansat şi cele mai violente atacuri la adresa lui Gitenstein după publicarea ştirii că fostul ambasador, acum revenit în sectorul privat, candidează la un loc –posibil chiar de preşedinte – al Consiliului Reprezentanţilor acţionarilor Fondului Proprietatea. De ce şi-a dezlegat Voiculescu câinii din lesă împotriva lui Gitenstein şi a Fondului Proprietatea va deveni, sperăm, limpede, în cele ce urmează.
Fondul Proprietatea administrează active importante în valoare de două miliarde de euro la cele mai valoroase companii româneşti, private sau de stat, din domeniul producţiei şi distribuţiei de energie – petrol, gaze naturale, energie electrică – de la Petrom, la Romgaz şi Transgaz şi până la Nuclearelectrica şi, da, Hidroelectrica. De