Prezent la Congresul Avocaților, preşedintele Traian Băsescu a declarat că cei care desemnează procurorii trebuie să-şi asume responsabilitatea că au ales nişte oameni valoroşi din punctul de vedere profesional şi care nu vor negocia cu politicienii. Premierul Victor Ponta a spus, aseară, că propunerile pe care le va face pentru şefia Parchetului General şi a DNA le va discuta şi cu şeful statului, asfel încât acesta să nu le respingă.
"Mă uitam chiar ieri, era un politician cu înaltă funcţie într-un partid care spunea: 'să se vină să negociem procurorii, desemnarea de procurori'. Asta arată cât de în urmă poate rămâne un politician sau chiar clasa politică. Desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare iar eu am susţinut acest lucru tot timpul. Avem legea, aşa cum o avem, care spune clar - propune ministrul Justiţiei, avizează CSM, decide preşedintele. Vreau să ştiţi că sunt cel care a fost împotriva organizării acelei selecţii la MJ, pentru că o selecţie nu înseamnă asumare. (...) Când discutăm de Parchetul General, de DIICOT, cei care fac desemnarea trebuie să-şi asume responsabilitatea că au desemnat nişte oameni extrem de valoroşi din punct de vedere profesional, capabili să ducă misiunea Parchetului înainte şi nu să o negocieze cu polticienii", a spus şeful statului, la Congresul Avocaţilor, citat de Agerpres.
CITIȚI ȘI: Ponta: Este aberantă și neserioasă afirmația lui Băsescu cum că USL face presiune pe instituții
Totodată, preşedintele Traian Băsescu consideră că actul de justiţie se înfăptuieşte mai corect dacă avocatul este egal cu procurorul în faţa judecătorului.
"Aveţi, aş spune, o misiune extrem de importantă. Nu o definesc ca fiind dificilă, pentru că nici despre procurori nu cred că sunt cei care acuză de dragul de a acuza. Dar, aveţi obligaţia de a crea acel echilibru în raport cu poziţiile procurorului, în aşa fel încât jud