Preţul pentru acest tip de proprietăţi a coborât sub 1.000 de euro pe metru pătrat în aproape toate
marile oraşe ale ţării, cu excepţia Bucureştiului
Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în Constanţa, în timp ce Cluj-Napoca este singurul oraş care a consemnat un declin mai mic de 30%
Recesiunea a lovit din plin întreaga piaţă rezidenţială, inclusiv segmentul de case-vile, însă scăderea preţurilor pe acest segment nu a fost atât de abruptă ca în cazul apartamentelor, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.
Preţul pentru acest tip de proprietăţi a coborât sub 1.000 de euro pe metru pătrat în aproape toate marile oraşe ale ţării, cu excepţia Capitalei.
Spre deosebire de segmentul apartamentelor, unde în ultimii cinci ani au avut loc scăderi şi de peste 50% la nivel de oraş, ieftinirile consemnate pe segmentul case-vile au fost ceva mai temperate.
Dintre centrele urbane analizate, Constanţa ocupă primul loc în clasamentul ieftinirilor. În decurs de cinci ani, preţul mediu solicitat pentru case şi vile s-a diminuat cu 42,8%, de la 1.504 euro pe metru pătrat, în februarie 2008, până la 860 de euro pe metru pătrat, în februarie 2013. Tot în Constanţa a avut loc şi cel mai mare declin al preţurilor pe parcursul lui 2012. Astfel, pretenţiile proprietarilor au scăzut cu 6,4%, de la o medie de 919 euro pe metru pătrat în februarie anul trecut.
Scădere de aproape 40% în Braşov
În Braşov, preţurile caselor au scăzut cu 39,6% în ultimii cinci ani, de la o valoare medie de 1.410 euro pe metru pătrat valabilă în februarie 2008. Preţul solicitat la ora actuală - de 852 de euro pe metru pătrat - este cu 2,3% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, respectiv 872 de euro pe metru pătrat.
Vilele s-au ieftinit cu 37,8%, în Timişoara, în intervalul februarie 2008 - februarie 2013, începâ