Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că deţinătorii sumelor de ordinul milioanelor îşi asumă un risc, pentru că la nivelul Comisiei Europene se dezbate un proiect legislativ în care depozitele mai mari de 100.000 de euro pot fi folosite, la nevoie, la capitalizarea băncilor cu probleme. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că deţinătorii sumelor de ordinul milioanelor îşi asumă un risc, pentru că la nivelul Comisiei Europene se dezbate un proiect legislativ în care depozitele mai mari de 100.000 de euro pot fi folosite, la nevoie, la capitalizarea băncilor cu probleme.
„Când ajungi să ţii sume mari, de milioane într-o bancă înseamnă că ţi-ai asumat un risc. Altminteri ai şi alte alternative, poţi să cumperi obligaţiuni de stat, titluri de trezorerie, şi în consecinţă ca să închei interpretarea acestei judecăţi care nu este o noutate pentru salvarea băncilor cu probleme, cei care şi-au asumat riscurile, care au obţinut câştig pe măsura riscurilor, din depozite, de la băncile cipriote, să contribuie, pe măsura câştigului pe care l-au realizat în trecut la acoperirea pierderilor băncii."
"Altminteri, dacă o bancă se prăbuşeşte, cine credeţi că plăteşte? Plătesc toţi deponenţii, inclusiv cei mici dacă nu se asigură garanţii prin fonduri cum este Fondul de Garantare din România. Judecata nu este foarte departe de economia de piaţă", a explicat guvernatorul BNR.
Isărescu a subliniat că explicaţia nu este valabilă la nivelul României, pentru că în țara noastră băncile sunt bine capitalizate, conform Agerpres.