Percepţia potrivit căreia tinerii români pleacă la studii în străinătate şi nu se mai întorc nu este în totalitate justificată. Potrivit unui studiu realizat în 2011 la Târgul de Universităţi Internaţionale-RIUF, peste 60% dintre tinerii români plecaţi la studii doresc să se întoarcă în ţară.
În ciuda faptului că multora li se oferă un loc de muncă bine plătit, statut social şi un mediu propice dezvoltării profesionale şi personale, sunt şi tineri care preferă să se întoarcă acasă pentru a schimba România.
Unul dintre aceştia este Irina Scarlat, absolventă a facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti. S-a întors în ţară nu doar pentru a-şi înfiinţa propria afacere, ci şi pentru a ajuta alţi tineri, care nu au avut şansa să studieze în străinătate, să devină antreprenori.
Irina a primit o bursă şi a făcut un master în Economie Politică şi Management la Oslo şi Paris, dar s-a întors în ţară deşi L’Oreal Paris îi oferise ”jobul de vis” atunci când se afla la studii în Franţa. Cu atât mai mult cu cât Parisul a fost oraşul ei de suflet, locul în care se putea dezvolta ca tânăr profesionist, unde nu trebuia să îşi facă griji financiare, după cum mărturiseşte aceasta.
Irina Scarlat este pasionată de antreprenoriat şi, împreună cu Şerban Mogoş, la rându-i şcolit în străinătate (a terminat facultatea la City College - University of Sheffield din Grecia, a absolvit un program de triplu master în IT Management în Finlanda, Franţa şi Olanda, master finalizat cu un stagiu de practică la Berlin, iar în prezent este doctorand în antreprenoriat şi tehnologie - un program de dublă diplomă la Carnegie Mellon Pittsburg şi Instituto Tecnico de Lisboa - n. red.), a pus bazele unei organizaţii- Akcees- al cărei scop este să îi ajute pe tinerii care vor să pornească o afacere pe cont propriu.
Tânăra de 25 de ani este pasionată de c